Oficiālo ekspertu komentāri par legalizāciju

Stāstu par Jurģa Liepnieka atbalstu marihuānas legalizācijai vēlāk pārņēma arī kasjauns.lv un mango.lv, nepasakot nekā jauna, ja neskaita, ka mango.lv raksta kategorija “Linča Tiesa” man šķiet uzjautrinoša. Savukārt Diena.lv un db.lv ļāva iesvērties diskusijā ortodoksijas pārstāvjiem:

[Liepnieka] ierosinājumu asi kritizē Veselības ministrijas galvenā speciāliste narkoloģijā Astrīda Stirna, kā arī Saeimas deputāts, narkologs Jānis Strazdiņš, norādot, ka ekonomisko situāciju valstī uzlabos akcizēto preču nodokļu iekasēšanas efektivizēšana, bet par «zālītes» legalizēšanu jāaizmirst.

Vai es pareizi saprotu, ka pietiks ar “nodokļu iekasēšanas efektivizēšanas uzlabošanu”, lai valstij vairs netrūktu naudas un tā varētu atteikties no papildu ienākumiem? Tā jebkurā gadījumā pat nav Liepnieka ierosinājuma kritika, jo viņš nepiedāvā izvēlēties starp vienu vai otru, bet droši vien ir par abiem.

Vēl rakstā:

«Tas ir absurds! Valstis, kuras tam ir gājušas cauri, ir nonākušas pie secinājuma, ka narkotiku legalizēšana nav vajadzīga,» norāda daktere A. Stirna, atgādinot, ka aptuveni 80% heroīna lietotāju kādreiz ir sākuši ar it kā nevainīgu «kāsīša uzvilkšanu» un ka ik mēnesi Holandē no legalizētās narkotikas lietošanas mirst vidēji 30 cilvēki.

Pirmā ANO konvencija pret narkotikām pēc ASV iniciatīvas tika ieviesta 1961. gadā un 70. gados ASV sāka aktīvi apkarot narkotiku ražošanu pāri savām robežām. Nav godīgi teikt, ka visas valstis būtu “nonākušas pie secinājuma”, ja tās pamudināja starptautisks spiediens un ārzemju propaganda, turklāt bieži vien laikā, kad marihuāna vēl bija jaunums. Drīzāk zīmīgi ir tas, ka narkotiku likumi par spīti visam pamazām tiek liberalizēti, un pēdējos 10 gados izmaiņas ir veiktas pārāk daudz valstīs, lai šeit uzskaitītu. Vistuvāk marihuānas legalizācijai ir tā pati Holande, kuru uz to pamudināja “smago narkotiku” (piemēram, heroīna) atkarīgo skaita kāpums. Legālas marihuānas aprites ieviešanas mērķis bija norobežot marihuānas lietotājus no dīleriem, kuri tiem varētu pārdot arī kaut ko bīstamāku, un tas ir nesis augļus. European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) publicētajos datos par 2007. gadu Holandē parādās tikai 99 ar jebkādu narkotiku lietošanu tieši saistītas nāves,[1] kas ir viens no zemākajiem rādītājiem Eiropā.[2] Vairums valstu, kurās ir stingri likumi, nevar lepoties ar šādu statistiku. Nīderlandē ir arī stabils smago narkotiku lietotāju skaits, kuru vidējais vecums tikai palielinās, tātad jauni cilvēki nesāk tās lietot. Savukārt Latvijā pēdējie pieejamie dati liecina, ka no opiātiem atkarīgo paliek arvien vairāk.

Runājot par nāvēm, letālā deva no marihuānas galvenās aktīvās vielas THC ir tik augsta, ka smēķējot to praktiski nav iespējams sasniegt.[3] Pasaules medicīnas literatūrā nav zināms neviens gadījums, kad kāds būtu miris no marihuānas pārdozēšanās. Tā ir viena no kopumā drošākajām iedarbīgajām vielām, ko cilvēks var lietot. Ziņas par kaut vai dažiem marihuānas izraisītiem nāves gadījumiem būtu starptautiska sensācija. Es nezinu, no kurienes Stirna ir ņēmusi skaitli 30, bet tas ir pasniegts maldinoši. Iespējams, ka runa ir par jebkuru nāves gadījumu, kad mirušais ir iepriekš lietojis marihuānu.

Faktam, ka pirms heroīna vairums izmēģina pīpēt zāli, ir vairāk par vienu iespējamu skaidrojumu. Aizlieguma aizstāvjiem visizdevīgāk ir teikt, ka marihuāna ar laiku rada toleranci un vairs neapmierina atkarību, tāpēc ir jāmeklē kaut kas stiprāks. Tajā pašā laikā paliek neatbildēts, kāpēc to dara tieši marihuāna, lai gan alkohols un nikotīns izraisa atkarību ievērojami lielākai daļai lietotāju, to abstinences sindromi ir smagāki, un šīs abas vielas tiek lietotas daudz plašāk. Zināmie atšķirīgie skaidrojumi, kas vainu uzliek pašam aizliegumam, ir šādi:

  • marihuānas pieredze padara lietotājus ciniskākus pret oficiālo informāciju par heroīna riskiem, jo kļūst skaidrs, ka marihuānas gadījumā tie ir būtiski pārspīlēti;
  • melnā tirgus situācijā heroīns tiek izplatīts kopā ar marihuānu;
  • aizlieguma dēļ marihuānas cena ir mākslīgi augsta, bet kvalitāte nav uzraudzīta, tāpēc ar laiku ar to patiešām var nepietikt.

Lai kā nebūtu, tas ir sarežģīts jautājums, un vietējo ekspertu viedokļi ļoti bieži rada iespaidu, ka viņi nav gatavi par to runāt. Ja “Kas Notiek Latvijā” izvēlētos diskutēt par legalizāciju, viņiem vienkārši nebūtu, ko uzaicināt, lai sanāktu līdzsvarota diskusija, nevis aizliedzēju “atbalss kambaris”. Pasaules tendences droši vien pamazām sasniegs arī mūs un parādīsies pirmie īstie legalizācijas “čempioni” un organizēts atbalsts, bet jautājums ir par to, cik drīz tas notiks.

13 Responses to Oficiālo ekspertu komentāri par legalizāciju

  1. C says:

    Nu, tas ka legalizējot marihuanu valstij būs lielāki ienākumi ir klajas muļķības.
    Valsts labklājība ir atkarīga no kopējā naudas daudzuma valsts ekonomikā (vismaz primitivizētā līmenī tas atbilst patiesībai) un no tā vai cilvēki nopirks šņabi vai zāli, valtsij naudas nekādi nepaliks vairāk. Vienīgais veids, kad valsts zaudētu naudu būtu ja cilvēks to neiztērētu vispār.
    Turklāt, pieņemot ka zāli neaudzētu uz vietas bet vestu no siltajām zemēm, ārējo maksājumu bilance gan pasliktinātos. Kaut gan no otras puses ja šeit legalizētu zāli tad arī tūristu pēkšņi būtu vairāk (vairāk naudas valstī). No trešās puses šie tūristi šeit brauktu sapīpēties un varbūt pamēģināt ko stiprāku un gan jau ka vārītu sūdus (lielāki tēriņi valstij kārtības uzturēšanai).
    Tā kā tas nav viennozīmīgi.

    • green says:

      čali, pirms sāc te gudri runāt, izlasi vēlreiz ekonomikas pamatlikumus vai arī izmanto to muskuli, kas tev ir starp ausīm.

      Esi dzirdējis par tādu zvēru kā “tirgus ekonomika”?
      Jau sen darbojās princips “Nav svarīgi, ko Tava valsts dara Tavā labā, bet tas, ko Tava valsts var nozagt no citas valsts”.
      ASV nekad nekļūtu par pasaules līderi, ja viņi tikai smeltu naudu no saviem pilsoņiem, bet gan viņi izvērta savu ekonomiku pasaules līmenī, kas jādara arī mums!

      Mums šeit ir par maz pamatkapitāla, lai mēs varētu vārīties savā sulā, nepārdodot neko citām valstīm.
      Tu tak padomā, kāds tūrisms būs Latvijā pēc legalizācijas.

      • Janis says:

        Es pilniba piekritu.
        Un pie tam,ja nevares kontrolet zalites lietosanu un cilveki mirs,to viena bridi var partraukt,bet tomer lidz ar strauju partrauksanu daudzi cilveki gan jau,ka bus diezgan dusmigi un saks rikot protestus,tapat ka tagad ar marihuanas legalizesanu.
        Tomer tas piesaistis turistus un Latviju ka Tadu varbut saks ieverot.
        Tas ir risks ko Latvija uznemas.

  2. RM says:

    Pret šo “Stirna, atgādinot, ka aptuveni 80% heroīna lietotāju kādreiz ir sākuši ar it kā nevainīgu «kāsīša uzvilkšanu” pretarguments ir “99% heroīna lietotāju kādreiz ir dzēruši pienu”..

    respektīvi, no šādas iespējamās korelācijas nevar pāriet pie tā, ka “zālītes lietošana ir cēlonis heroīna lietošanai”.

  3. aldis says:

    veciit, neaizmirsti, ka cilveeki jau tagad piipee zaliti un tagad taa nauda jau pa valsti pluust, atshkiriiba legalizeejot ir taada, ka tad shii nauda bus aplikta ar pvn, no kaa valsts tieshaa veidaa guus ienaakumus!!! tapec te nav runa par izveeli, bet gabala gushana no naudas, kas tagad sliid pa eenaam:D + butu javer valaa tirgotavas, kas noziimee daudz jaunas darbavietas un darbiibas sveera uzneemeejiem, pietam pa visu latviju + audzeetu zaaliiti tepat(tieshi tapat kaa holandee, tirgot driikst, bet imports eksports aizliekts), tatad lauku cilveekiem velviena perspektiiva:)

  4. aldis says:

    un par tiem 30 cilveekiem gadaa labi iereecu:D:D nu tada statistika vareetu buut, tikai tie naves gadijumi tad ir no senem, nevis zaliites:D pietam senes jau gadu kaa ir aizliektas holandee, taka arii svaigaaku statistiku vajadzeetu pastiities;)
    PS:musu narkologi runaa, to ko asv narkologi gvelza varbuut 70 gados, lai gan asv ir lielaakaa narkotiku apkarotaaj:D

  5. Lilita says:

    No psilocibīna sēnēm cilvēki nemirst, jo tās nav tik indīgas. Nīderlandē tās aizliedza tāpēc, ka kāda skolas vecuma tūriste pēc lietošanas noleca no mājas jumta.

  6. Rolands says:

    Nu un ja es saostīšos benžu un nolēkšu, aizliegs auto?

  7. Kristiāns says:

    Jautāt narkologa viedokli par marihuānas legalizāciju ir tas pats, kas spriedelēt ar diētas ārstu par to cik McDonalds ēdieni ir garšīgi. Vienkāršā patiesība ir tā, ka cilvēkiem patīk tas, kas viņiem ir kaitīgi un valsts nevar ietekmēt cilvēku privāto morāli
    Es labprāt redzētu konkrētus faktus par to, ka marihuānas likumu mīkstināšanai vai legalizācijai ir bijušas negatīvas sekas!
    Narkoloģes teiktajā, šķiet, nebija neviena apgalvojuma par marihuānas kaitīgumu – drošvien tapēc, ka tie ir nepārliecinoši. Atbildot uz veco, labo izteikumu, ka gandrīz visi heroīna lietotāji ir sākuši ar marihuānu, var teikt, ka visi, kas ir dzēruši šņabi ir sākuši ar pienu – vai tapēc vajadzētu aizliegt pienu? Manuprāt, vajadzētu sakaidrot, cik heroīns (vai šnabis – kā vēlaties) ir kaitīga lieta.
    Savukārt A.Stirnas minētas fakts par nāves gadījumu statistiku ir pilnīgi smieklīgs un par kompetenci neliecina.

  8. Mr.green says:

    Ir taada slimiiba (aizmirsu nosaukumu) ka cilveeks nedriikst lietot uzturaa vienu vielu kas ir graudaugos.Kaa zinaam lielaakaa paartikas dalja sastaav no graudaugiem, piem., maize alus, kvass, dazaadi sokolaades batoninji un pat cipsos un 3vienaa kafijas sastaavaa ir sii viela ko sie cilveeki nedriikst lietot.
    Ja vini lieto so vielu viniem ir muuziigaas veedersaapes un galu galaa tas viss var beigties letaali. Taatad mums vajadzeetu aizliegt visu sos produktus taapeec ka cilveekiem ir taada slimiiba un vini no taas var nomirt?? Laikam ka jaaa!!!!!
    Ja jau zaali aizliedz tikai taapeec ka taa ir vainiiga pie heroiina lietosanas.
    Ne ja zaale ir vainiiga pie taa, bet gan cilveeks kuram drosvien dziivee nav paveicies un ir kautkaadas probleemas, kas vinju noved pie galeejiibaam.

  9. Osis says:

    Tie kas gribes lietot tie jau lieto tie kas negribes tie ari nelietos.
    Labak ir ka tagat ka pipe kautkadus nezinamas iscelsmes drankus ko var iegadaties visados veikalinos :)

  10. Atbalsojums: Jānis Strazdiņš legalizācijas kustību Latvijā skaidro ar Sorosa ietekmi « Aizliegtais Auglis

  11. Atbalsojums: Nīderlandē sola aizliegt tūristiem iepirkties kofīšopos « Aizliegtais Auglis

Komentēt