Šķēršļi marihuānas legalizācijai Latvijā

Twitter un citur šodien valdīja neliels satraukums par to, ka Jurģis Liepnieks ir paudis atbalstu marihuānas legalizācijai Latvijā. Man tas lika tikai priecāties, ka vēl kādam bez Jura Kažas pietiek drosmes atklāti kritizēt esošo kārtību, jo lielā daļā sabiedrības šī tēma ir tabu un esošā pieeja marihuānai tiek uzskatīta par vienīgo iespējamo. Piemēram, “Apollo” redakcija to uzskata par tik jocīgu ziņu, ka tā ir bez īpašiem komentāriem jāpublicē izklaides sadaļā. Es būtu cerējusi, ka viņi varētu vismaz palūgt Liepnieku paskaidrot savu viedokli, jo Twitter tomēr ir 140 zīmju ierobežojums, bet viņiem tas nav šķitis nepieciešams. Tā vietā raksts sastāv gandrīz tikai no citātiem, ekrānšāviņa un frāzes “domu graudi”, kas kontekstā skan izsmējīgi.

Pat ja vairumam šāda doma pirmajā brīdī šķitīs neprātīga, marihuānas legalizācija patiesībā ir sasniedzams ilgtermiņa mērķis. Es saku ilgtermiņa, jo nav tik vienkārši, kā Liepnieks raksta:

@JurgisLiepnieks Lai dekriminalizētu marihuānu, referendums nav vajadzīgs. Saiema var izdarīt ceturdien dažus grozījumus un pirmdien mums ir mazā Amsterdama

Pirmkārt, dekriminalizācija un legalizācija ir izplūduši jēdzieni, ko ir vērts paskaidrot. Ar dekriminalizāciju parasti saprot personīgās lietošanas pārvēršanu par administratīvo pārkāpumu kriminālpārkāpuma vietā, un tā neattiecas uz izplatīšanu. Savukārt legalizācija parasti nozīmē regulēta tirgus izveidi, kurā iepriekš aizliegtās narkotikas var tikt legāli izplatītas.

Latvijā jau pastāv ierobežota marihuānas dekriminalizācija, jo Krimināllikuma 253. pantā par maziem apmēriem personiskajām vajadzībām, ja tu tos nepārvadā, nepārsūti, neizgatavo un tevi gada laikā nepieķer atkārtoti, ir paredzēts izņēmums.[1] Apmērus, pēc kuriem iestājas kriminālatbildība marihuānas un citu vielu gadījumā, nosaka likuma “Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību” 2. pielikums.[2] Jāpiezīmē, ka noteiktie apmēri ir niecīgi, jo, teiksim, žāvētas marihuānas gadījumā tas ir tikai 1 grams, bet nežāvētas tie ir 5 grami. Salīdzinājumam, citās Eiropas valstīs mazs apmērs ir vidēji līdz pieciem gramiem žāvētas marihuānas, un, piemēram, Čehijā tas ir dekriminalizēts līdz pat 15 gramiem. Dažās valstīs apmērs pat tiek mērīts nevis pēc kopējā svara, bet pēc aktīvās vielas THK koncentrācijas, kas ir objektīvāks rādītājs. Pilnu sarakstu ar likumos noteiktajiem apmēriem citās Eiropas valstīs publicē European Legal Database on Drugs (ELDD).[3]

Krimināllikuma 256. pants nosaka, ka par kaņepju sēšanu un audzēšanu ar mērķi iegūt marihuānu nepienākas kriminālsods, ja tā nav veikta atkārtoti gada laikā vai lielās platībās. Kaņepju ražas novākšana gan droši vien tiek uzskatīta par marihuānas izgatavošanu, tāpēc par to ir paredzēta kriminālatbildība ar brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem un ilgstošu policijas kontroli. Ja tas tiek darīts iepriekš vienojoties un dalot pienākumus jeb “grupā”, vai ja tas tiek darīts lielos apmēros, sods ir pavisam bargs, un brīvība tiek atņemta uz ne mazāk kā uz pieciem gadiem. Lieli apmēri marihuānas gadījumā būtu 100 grami, ja tā ir žāvēta, un 1 kilograms, ja nav.

Izņēmumi par personiskajām vajadzībām 253. pantā vairs nav spēkā brīdī, kad marihuāna ir jebkādā veidā nodota cita cilvēka īpašumā jeb “realizēta”, kā arī uz saņēmēju tādā situācijā attiecas panti par iegādāšanos, pat ja tā ir dāvana vai cienasts.[Tiesu prakse krimināllietās. Tiesu nolēmumi un Dr.iur. V.Liholajas komentāri, 2002. g.]

Rezumējot, ja tu vismaz gadu neesi par to sodīts un tev mājās glabājas pavisam mazliet marihuānas vai hašiša un tu to nedod citiem, kā arī nekas neliecina, ka būtu nolūks dot, vai, ja tev neatļauti kaut kur aug nedaudz kaņepes, bet tu neesi novācis ražu, — par to droši vien nepienākas kriminālatbildība. Protams, es nevaru būt līdz galam droša, jo man nav atbilstošās izglītības un pieredzes jurisprudencē, tāpēc, lūdzu, neuztveriet to kā autoritatīvu viedokli, bet izmantojiet norādītos avotus.

Attiecībā uz pilnīgu lietošanas dekriminalizāciju, Saeima nevar vienkārši izņemt marihuānu no īpaši bīstamo vielu saraksta, jo Latvijā ir spēkā 1988. gada ANO Konvencijai pret narkotiku un psihotropo vielu nelegālu apgrozījumu, kas pieprasa kriminalizāciju.[4] Vienīgais šajā konvencijā paredzētais izņēmums attiecas uz valstu pamatlikumu, proti, ja marihuānas kriminalizācija būtu pretrunā ar Latvijas Republikas Satversmi. Šo iespēju ir izmantojusi, piemēram, Argentīna, kuras Augstākā tiesa 2009. gadā lēma, ka narkotiku lietošanas un glabāšanas kriminalizācija ir nepamatota iejaukšanās cilvēku privātajā dzīvē.[5] Latvijā jau ir bijusi līdzīga konstitucionāla sūdzība, bet LR Satversmes tiesa atzina, ka indivīda veselības “sabiedriskā vērtība” ir svarīgāka par viņa privātās dzīves neaizskaramību, un ka sabiedrība nevar iztikt bez kriminālsodiem narkotiku lietotājiem.[6]

Pat Nīderlandē nav īstas legalizācijas, un tas ir tieši dēļ starptautiskajiem normatīviem. Pašreizējā kārtība, kas ļauj tur pastāvēt “kafūžiem” ar marihuānu, ir pelēkajā zonā, jo tehniski tas ir pret viņu likumiem, bet tie speciāli netiek ievēroti.[7]

Konkrēti marihuānas atrašanos pirmajā jeb īpaši bīstamo narkotiku sarakstā konstitucionāli ļautu apstrīdēt LR Satversmes 96. pants:[8]

Ikvienam ir tiesības uz privātās dzīves, mājokļa un korespondences neaizskaramību.

To ierobežo Satversmes 116. pants:

Personas tiesības, kas noteiktas Satversmes deviņdesmit sestajā, deviņdesmit septītajā, deviņdesmit astotajā, simtajā, simt otrajā, simt trešajā, simt sestajā un simt astotajā pantā, var ierobežot likumā paredzētajos gadījumos, lai aizsargātu citu cilvēku tiesības, demokrātisko valsts iekārtu, sabiedrības drošību, labklājību un tikumību. Uz šajā pantā minēto nosacījumu pamata var ierobežot arī reliģiskās pārliecības paušanu.

Pierādījumu, ka marihuāna ir salīdzinoši nekaitīga gan lietotājiem, gan sabiedrībai, ir vairāk kā nepieciešams, un to apjoms tikai aug. Problēmas var sagaidīt tikai katram desmitajam regulārajam lietotājam, un tās ir vieglāk pārvaramas kā, piemēram, alkoholisma vai nikotīna atkarības gadījumā. Atšķirībā no alkohola un nikotīna, marihuāna neizraisa lietotāju nāvi. Arī tās saistība ar garīgajām saslimstībām nav līdz galam pamatota. Sliktākajā gadījumā marihuāna vismaz nav pelnījusi būt īpaši bīstamo vielu sarakstā kopā ar tādām narkotikām kā heroīns, jo tai ir derīgs un pietiekami drošs medicīnisks pielietojums. Atsauces šiem apgalvojumiem es plānoju pievienot atsevišķā ierakstā.

Atvados cerībā, ka agrāk vai vēlāk atmodīsies pietiekami daudz aktīvu cilvēku, lai beidzot pieliktu punktu uz nepatiesa marihuānas tēla veidotajai kārtībai.

29 Responses to Šķēršļi marihuānas legalizācijai Latvijā

  1. Rolands says:

    Lieliski. Esmu gatavs piedalīties visādās aktivitātēs, lai panāktu marihuānas legalizāciju. Tikai dod ziņu.

  2. Žanis Lincs :D says:

    Lielisks blogs! Beidzot ir kāds, kas kritiski, inteliģenti un pamatoti apskata šo tēmu! Noteikti turpmāk sekošu līdzi un ieteikšu citiem.

  3. Simulakrs says:

    Lasiishu tavu blogu. Veel zinu shaadu vietni latvijas netaa http://www.cannab.biz :)

  4. Bizotājs says:

    Prieks par to, ko Tu dari un kā Tu to dari :}

  5. Elvijs says:

    Man ar tuvinieku un citu cilvēki aprobežotību sakarā ar šo tēmu jācīnās pārāk bieži lai to paciestu. Esmu vēl viens racionāli domājošs cilvēks, esmu ar un par jebkuru, kas sper soļus lai nākotni padarītu labāku (painteresējieties tik par ”industrial hemp” nenormālo potenciālu un marihuānas medicīnisko potenciālu..šokējoši.) turamies un cīnamies ^^

  6. Raivo says:

    Es tikai un vieniigi PAR! ;)

  7. Afrodite says:

    Burvīgi! Es pat grasos rakstīt savu maģistra darbu par marihuānas legalizāciju Latvijā, cilvēktiesību kontekstā. Tagad esmu vēl vairāk motivēta, jo neesmu vienīgā, kas gatava par to cīnīties ar visiem iespējamajiem līdzekļiem. Marihuānas legalizācija Latvijā, ir ceļs uz racionalitāti, refleksiju par dzīves pilnasinību un vispārēju cilvēkmīlestību.

  8. dāvis says:

    Esmu ar visām četrām PAR! Sabiedrībā iepotētā “kreisā” informācija ir jāmaina, sākot ar pašiem valsts vadītājiem. Daudz štati Amerikā un dažas Eiropas valstis nopietni pārskata šo jautājumu. Cerams, ka arī Latvijas “vadītāji” nepaliks vienaldzīgi un saskatīs milzīgo potenciālu marihuānas legalizēšanas vai vismaz dekriminalizēšanas gadījumā.
    Veiksmi turpmāk! Sekošu rakstiem šajā blogā ;)

    • Edgars says:

      Mēs esam Latvijas nākotnes vadītāji, un mums ir pienākums veidot un uzturēt harmonisku valsti. Mums jāsēžas saeimas krēslā ar nodomu legalizēt šo nabaga pārprasto augu.

  9. raimonds says:

    Vienkārši iesaku tiem jampampiniem kas balstās uz novecojušiem faktiem un debīliem principiem par marihuānas kaitīgumu, noskatīties Filmas : The Union : The business behind getting high un Superhigh me.
    Esmu 100% par brīvām cilvēka privātām izvēles iespējām un par marihuānas legalizāciju. :))

    • Aivis says:

      labojums: nevis novecojuši fakti vai debīli principi, bet skarbā realitāte priekš marihuānas atkarībniekiem. ;)

      • Edgars says:

        Kur tu esi dzirdējis, ka marihuāna izraisa atkarību? Izraisa tik pat lielu atkarību kā mammas ceptās kotletes.

  10. Sandijs says:

    Es esmu par !

    Es atbalstu so pasakumu jo tas tiesam varetu mainit daudz ko !
    Jo pat mana veseliba iir kluvusi daudz reiz labaka un naw kare vairak dzert ka kadreiz bija :)

  11. Mārtiņš says:

    par marihuānas legalizāciju !!!

  12. Osis says:

    es par :)

  13. Janis says:

    Vēlētos uzzināt varbūt draugos mums jau ir Domubiedru Grupa ?

  14. Edmunds says:

    Esmu gatavs līdzēt ar literatūru, kas tiek lietota ASV un Russia tiesu praksē. Esmu par.

  15. Miesnieks says:

    Sautraukums par to ka paudis atbalstu marihuaanas legalizaacijai?
    Par ko juus cilveeki satraucaties?
    Baidas no visa kas svesh! Bet taada jau ir cilveeku daba atgruust visu nezinaamo.
    Vai kaads kas ir smeekjeejis marihuaanu kategoriski teiktu marihuaanai nee!?
    Juus pat neveelaties so augu iepaziit! Taa ir vis parastaakaa sazveerestiiba pret marihuaanu!
    Es nesaprotu kaa var kaads lemt tavaa vietaa, taa ir tava izveele smeekjeet vai nee taa pat kaa ar dzershanu!
    Kaa tu vari teikt kas man buus laabks un kas nee? Taa nau paliidzeeshana, jo es neesmu slims, taa ir brutaala cilveeku ierobezhoshana. Vispar uz savu valsti skatiities pat negribas, jo cilveeku veelmes un to viedoklis ir mazsvariigs. Patiesiibaa es ilgi un gari nerakstiishu. Ieteiktu palasiit seit komentaarus.

    http://fizmati.lv/zinas/datorika/tehnologijas_samazina_iq_vairak_neka_marihuana/komentari/

  16. Dan says:

    Esmu tik ļoti par !
    Marihuānas legalizēšana Latvija tā ir atbilde
    uz tik daudziem jautājumiem,tik aizdomājoties
    ko tas varētu izdarīt mūsu ekonomikas laba,
    Latvijas pilsoņu laba,un kādu sitienu tas atstatu
    uz kriminālas pasaule.
    Es no visas sirds ceru ka marihuānas legalizēšana
    piedalīsies visi kas nav vienaldzīgi Latvijas industriāla,garīga izaugsme.
    Noteikti esmu par

  17. Rolands says:

    Kas notiktu (teorētiski), ja Latvija uzspļautu ANO konvencijām, nekaunoties, tā arī pasakot, veči, jūs neko nerubījat par kaņepēm, piezvaniet kad ko uzzināsiet :D un pilnīgi legalizētu kaņepes? Vai tik nesekotu ķēdveida reakcija un arī citas valstis uzņemtu progresīvu virzienu narkotiku jautājumā? Kādam jābūt pirmajam! Par legalizāciju!

  18. Legalize says:

    Protams ka par marihuanas legalizāciju ! Ja nebutu marihuana tad nebutu tik daudz cilveku

  19. iniciatīva says:

    Varbūt tad vienkārši ir vērts veidot nodibinajumu, ka bezpeļņas organizāciju, kas varēto nodarboties ar referenduma tālākvirzīšanu?
    Visi attiecīgie priekšnosacījumi, kas ietverti normatīvo aktu formā neliedz šādu iespēju rīkot referendumu. Kā arī šāda lieta nav Tiešā pretrunā ar LR Satversmi, kura tiesību avotu hierarhijā ir apveltīta ar augstāko juridisko spēku.
    Protams ka šādu aktivitāšu gadījumā LR tiesībsargājošās institūcijas noteikti mēģinās šāda veida referendumu un likumprojektu bloķēt, bet noteikti var teikt arī to, ka iznākums ir proporcionāls tam cik prasmīgi viss šis projekts tiek izstrādāts. Protams ir divi varianti -dekriminalizācija un legalizācija. Dekriminalizācija noteikti būtu salīdzinoši vieglāk panākama, varbūt arī tāda būtu pareizā secība…
    Jebkurā gadījumā pirmo parakstu (10 000) iesniegšana būs vāriants kā popularizēt tādas iespējas pastāvēšanu (iedomājieties, kas notiks mēdijos), jo līdz šim visi oficiālo interviju sniedzēji par šo tēmu klusē, bet tagad būs jāsāk atbildēt uz jautājumiem un ne tikai narkologiem.

    http://web.cvk.lv/pub/public/29020.html

  20. parodija says:

    ASV un rietumeiropā, policija apzinās, ka likumi pret parastu marihuānas lietotāju ir par skarbu, tādēļ piever acis. Pēc pieredzes saku, ka arī Latvijā tā pamazām notiek, policisti piever acis, pažēlo, jo ir sodi ļoti neadektvāti. Bet noteikti jau ir izņēmumi, kas paņems pēc pilnas programmas. Diemžēl darot savu darbu.

    Un tas nebūt nemaina faktu, ka kaut kas nav kārtībā sistēmā.

  21. parodija says:

    ASV un rietumeiropā policisti bieži vien piever acis uz marihuānas lietošanu, jo uzskata, ka sodi ir neadekvāti. Pēc personīgas pieredzes zinu, ka arī Latvijā tāda tendence parādās. Bet vienmēr jau ir tie policisti, kas dara savu darbu. Problēma ir sistēmā.

  22. Jānis says:

    Pirmais ko cilvēki pamēģina ir Spaiss (legālās narkotikas) ,vajag aizliegt spaisu un dekriminalizēt marihuānu tad tiks mēģināta viņa un neviens nemirs,slimnīcās negulēs un nevārtīsies ārā,valsts varētu celt ar to naudu ar nodokļiem + tūrisms uzreiz pieaugs :)

  23. Gints says:

    Patīkami lasīt patiesību. Es par.

Komentēt